Valpreventiecursus Veilig in Balans.

Veel senioren zijn bang om te vallen of zijn al eens gevallen. De gevolgen zijn vaak ernstig. Door de angst om te vallen gaan mensen zich vaak minder of krampachtiger bewegen, wat negatieve gevolgen heeft voor de algemene gezondheid.

 

Mensen kunnen er zelf veel aan doen om de eventuele angst om te vallen te verminderen of te voorkomen. Meer hierover kunt u te weten komen op de cursus “Veilig In Balans”.

 

De fysiotherapeuten in de Gemeente Nieuwkoop, verenigd in Fit-iN hebben, samen met WijdeZorg en valpreventie instructrice Marjan Bos, een Valpreventie cursus ontwikkeld met de naam “Veilig in Balans” en deze is gestart begin 2016 in de kern Nieuwkoop nu dus ook in Ter Aar! De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten waarin allerlei zaken worden besproken die te maken hebben met vallen maar ook worden er praktische activiteiten geoefend om het valrisico te verkleinen.

 

Er worden veel praktische oefeningen gedaan, zoals oefeningen voor de algemene fitheid, oefeningen om de benen te versterken, opstaan vanuit stoel en bed, balansoefeningen en tips bij het lopen (evt. met stok of rollator).

U krijgt naast het doen van oefeningen ook voorlichting om een valpartij te voorkomen. Hierbij wordt gelet op vloerkleden, losliggende kabels en dragen van goede schoenen. Daarnaast krijgt u les in het handelen na een valpartij. Zo wordt verteld hoe u het beste kunt landen of neerkomen, mocht het tot een valpartij komen. Ook gaan we oefenen hoe u op een juiste manier kan opstaan na een val. Er is een cursusboek ontwikkeld waarin huiswerkoefeningen staan beschreven, ook kunt u nog wat achtergrondinformatie nalezen.

 

Senioren die de cursus hebben gevolgd, hebben een betere balans, voelen zich zekerder en meer ontspannen.De cursus is bedoeld voor 70+ers en kan tot op hoge leeftijd gevolgd worden.

 

Voor meer informatie kunt u bellen met Karin Verlaan op 0172-604087 of per mail